Pàgines

dimecres, 24 de juliol del 2013

Índexs alfabètics amb LaTeX —I—

L’índex terminològic alfabètic ajuda al lector a trobar fàcilment allò que busca

Ja sabem que amb LaTeX és ben fàcil crear una Taula de continguts o Índex dels capítols, seccions i subseccions d’un document. En aquest article, però, veurem que també és molt fàcil crear un índex terminològic, normalment al final del document, on quedin reflectits i ordenats alfabèticament els termes més importants del document, així com la pàgina, o pàgines, on es troben.

Per crear un índex hem de fer ús del paquet i programa makeindex que ens ajuda a crear-lo, ordenar el termes alfabèticament i, si convé, donar-li format. La sintaxi és ben senzilla: al preàmbul del document cridem el paquet i, a continuació arrenquem el comandament makeindex:
\usepackage{makeidx}
\makeindex 
Al cos del document hem d’anar marcant les entrades que volem que apareguin a l’índex amb el comandament:
\index{entrada} 
i al lloc on vulguem que s’imprimeixi l’índex terminològic, normalment al final del document, posarem
\printindex
Les entrades poden ser simples, del tipus \index{entrada}, o bé ser subentrades dins d’una altra entrada, cosa que aconseguim escrivint:
\index{entrada!subentrada}

Per exemple, podem fer aparèixer Alzina a l’índex amb \index{Alzina}, però podem fer que aparegui com a subentrada d’arbres amb \index{arbres!Alzina} o, fins i tot, com a subsubentrada d’arbres/de fulla caduca/Alzina amb: \index{arbres!de fulla caduca!Alzina}.

Com es genera l’índex? Quan compilem per primera vegada el document font tex, LaTeX anirà copiant totes les entrades d’índex que hi trobi a un fitxer amb extensió idx sobre el que, després, actuarà MakeIndex. Aquest programa el que fa és ordenar alfabèticament totes les entrades, associar-les al seu número o números de pàgina i crear una estructura d’entorn amb ítems i subítems que desa en un fitxer d’extensió ind i que, després, incorporarà al document compilat. Si utilitzem, alhora, el paquet hyperref, veurem que els números de pàgina queden enllaçats de forma que fent-hi clic a sobre tornem a la pàgina on es troba el terme.

Al fitxer PDF adjunt es pot veure el resultat de l’aplicació del paquet makeidx en un document tex font.

Publicat per primera vegada el diumenge 24 de setembre de 2006, dia del 50è aniversari de l'autor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada