Pàgines

divendres, 26 de juliol del 2013

Winefish: un editor TeX sota Linux

Sota Uindous hi ha diferents editors de fitxers TeX que ens faciliten la feina d’escriure codi, contingut i, finalment, la de processar el fitxer i veure el resultat en format DVI o PDF. Són els clàssics TeXnicCenter o TeXMaker [multiplataforma], per citar-ne només un parell de codi obert.

Ara bé, sota Linux, el camp dels editors queda un xic limitat a l’Emacs o al Vim que, tot i ser molt potents, tenen un corba d’aprenentatge significativament alta. Winefish intenta trencar aquesta limitació.

[Actualització: afortunadament ara mateix hi ha una munió de bons editors amb GUI de LaTeX sota Linux. Un dels més potents és Kile].

Winefish és un editor de TeX molt intuïtiu i fàcil de fer anar. Permet treballar amb projectes o bé amb fitxers individuals. La feina d’introduir els comandaments més comuns de LaTeX queda simplificada pel fet de presentar-nos les diferents possibilitats així que comencem a escriure el comandament.



La sintaxi queda ressaltada amb colors i és molt senzill i el fitxer resultat del processament es pot veure només amb un clic. Els informes d’errors se’ns mostren en la part inferior de la pantalla i, si estem treballant en un projecte, podem veure, en una finestra a l’esquerra, els fitxers que el componen.

A més, Winefish permet treballar per defecte en tres formats de fiters: tex, context i xml. Força interessant de cara a treballar amb els diferents "sabors" de TeX. Només una cosa es troba a faltar. Una barra d’eines més completa des de la qual, i a través d’icones, s’accedeixi als diferents símbols o a les accions més corrents. Però és un projecte en desenvolupament i, suposem, necessita el seu temps.

En el fitxer PDF adjunt podeu veure el resultat d’un treball de prova amb aquest editor. Comprovareu que no li manca pas res.

Publicat per primer cop el diumenge 4 de març de 2007.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada