Pàgines

diumenge, 28 de juliol del 2013

Creació de bibliografies amb Zotero

Zotero és una extensió per a Firefox que ha creat una universitat americana i que ha alliberat amb llicència OSI-Educational Comunity. [Actaulització: Zotero ha avançat força des de la primera publicació d'aquesta entrada i val la pena seguir les novetats del seu lloc web per veure'n les darreres característiques i opcions: connectors per a Chrome, Safari, LibreOffice, etc.]

 Zotero dorm a la part inferior de la pantalla del navegador i desperta quan cliquem sobre el nom. Aleshores divideix la pantalla en 2 marcs: a la part superior hi ha la pàgina web i a la inferior el programet amb 3 columnes:

  • la de l’esquerra permet crear "col·leccions" de referències bibliogràfiques, pàgines web, articles, etc. 
  • a la columna central hi ha el títol de cada referència i 
  • a la part dreta, en un ordre jeràrquic ben lògic, els detalls d’aquella referència presentada en pestanyes: informació, notes personal que hi podem afegir, fitxers adjunts, etiquetes (tags) per facilitar la classificació i elements relacionats. 

D’aquesta manera podrem guardar ordenadament tant referències bibliogràfiques com pàgines web que visitem.

Del capítol eines podem destacar la possibilitat d’importar/exportar les col·leccions d’una màquina a una altra mitjançant fitxers rdf (cap problema per anar de linux a window$). També es poden exportar a altres formats estàndards, com Dublin Core o, el més interessant per aquest lloc dedicat a LaTeX, a BibTeX.

En el document adjunt zotero.bib.zip podeu trobar el resultat d’exportar des de Zotero en format BibTeX les referències bibliogràfiques sobre LaTeX que hi ha a la Biblioteca del congrés americà.

Al PDF adjunt trobareu el resultat d’utilitzar aquesta base bibliogràfica en un document tex font també adjunt a aquest article.

Recordem que ja vam tractar el tema de les bibliografies a l’article Bibliografia.

Publicat per primera vegada el dissabte 8 de desembre de 2007.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada