Pàgines

dimarts, 30 de juliol del 2013

Motor de cerca de Firefox per a Ctan

[Caveat lector: en l'actualització de l'entrada no s'ha comprovat el funcionament del procediment descrit aquí amb la darrera versió de Firefox. Per tant cataLàTeX no es fa responsable de problemes que se' puguin derivar.]

Els motors de cerca de Firefox, que solen aparèixer a la part superior dreta de la finestra, permeten fer cerques directament sobre un lloc web, com ara el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, simplement escrivint a la finestreta l’expressió a cercar. Per defecte es presenta el cercador Google, però fent clic al desplegable veiem altres opcions i la possibilitat d’afegir-ne de nous.


Com que Firefox és un programa de codi lliure permet que moltes persones puguin modificar-ne el codi o, simplement, millorar-lo tot traduït-lo, afegint-hi connectors o, en el cas que ens ocupa, nous motors de cerca. L’autor n’ha fet un parell, un per a Xtec i un altre per a moodle.org, que es poden trobar, descarregar i obtenir informació sobre com instal·lar-los, a la web de l'autor.

Els usuaris de LaTeX, quan busquem algun paquet, solíem escriure al motor de cerca de Google ctan nom del paquet de manera que la cerca fos el més semblant al que teníem en ment. Però des del passat 23 d’abril de 2009 podem trobar a CTAN un parell de motors de cerca: un de paquets de LaTeX i un altre d’informació general.

La instal·lació a Firefox és ben senzilla:

  1. Ens descarreguem al nostre ordinador el motor de la web de ctan http://www.ctan.org/tex-archive/support/firefox_ctan_plugins/ Es tracta d’un fitxer xml que podem desar en un directori temporal per, en acabat, deixar al lloc que li correspon. 
  2. El lloc que li correspon varia segons el sistema operatiu que utilitzem: 
    • Linux: cerquem la carpeta /home/usuari/.mozilla/firefox/xfxfxf.default/searchplugins on usuari és el nom de la carpeta de cada usuari xfxfxf.default o qualsevol altre nom de perfil que tingueu a la carpeta de perfils. Dins d’aquest directori searchplugins hi enganxem el fitxer xml 
    • Uindous icsp: cerquem c:\Documents and Settings\usuari\Datos de programa\Mozilla\Firefox\Profiles\xfxfxf.default\searchplugins on: usuari és el nom d’usuari amb què entreu al vostre ordinador Datos de programa és una carpeta oculta, caldrà visualitzar-la xfxfxf.default o qualsevol altre nom de perfil que tingueu a la carpeta Profiles 
  3. En qualsevol cas, després de la còpia del fitxer xml a la carpeta corresponent, cal reiniciar Firefox. 
Un cop instal·lat ens ha d’aparèixer al desplegable dels motors de cerca. si trobeu que queda massa a munt o massa avall en la llista de motors, podeu moure’l a la vostra conveniència.
A partir d’ara serà molt més fàcil cercar paquets o altra informació sobre LaTeX a CTAN.

Publicat per primera vegada el diumenge 26 d'abril de 2009.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada