Pàgines

divendres, 26 de juliol del 2013

Aprofitar l’espai amb el paquet LayAureo

Tot i que amb LaTeX tot és possible, no és fàcil ni senzill trobar la millor disposició del text en una pàgina, allò que en anglès en diuen el layout. Hi ha diferents paquets, com ara el geometry del que hem parlat en l’article Marges, que faciliten la feina, però aleshores el problema rau no tant en el paquet com en l’usuari, al que li pot costar trobar la millor disposició, la més agradable a la vista.

El paquet LayAureo es basa en la proporció àuria per forçar la maquinària interna de LaTeX i aprofitar al màxim l’espai destinat al text d’un full DINA4. 

La proporció àuria

és, segons els savis antics, el número màgic per excel·lència i el que produeix sensacions més agradables a la vista. El paquet  LayAureo  fa que l’alçada del text escrit, en relació a l’amplada de la línia, segueixi la proporció àuria, d’aquí el nom del paquet.

El paquet  LayAureo  es pot descarregar lliurement de la web dels usuaris italians de TeX, el GUIT. o també de CTAN.  La documentació només està en italià, però no és difícil d’entendre.

El paquet, que es crida amb la coneguda ordre \usepackage{layaureo}, només té dues opcions:

  • big, augmenta la dimensió del cos del text i redueix al mínim els marges laterals i verticals. 
  • rilegatura o espai pel relligament dels fulls. Deixa un espai rilegatura=dimensió per relligar el document.  

Un exemple d’ús del paquet podria ser el que s’ha utilitzat per fer la pàgina 2 del PDF adjunt a aquest article:
 \usepackage[big,rilegatura=1cm]{layaureo} 
on s’aprofita al màxim l’espai imprimible i es reserva 1 cm al marge intern per a relligar el document.

El PDF adjunt és el resultat de reunir una primera pàgina d’un document amb els marges per defecte, sense cap mena de manipulació, i la segona pàgina, que és el resultat d’aplicar el paquet layaureo. Observeu que aquesta segona pàgina, tot i estar molt més plena de text, no produeix cap sensació d’atapeïment.

Publicat per primera vegada el dissabte 28 d'abril de 2007.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada