Pàgines

diumenge, 21 de juliol del 2013

Acta: una nova classe de documents

Una adaptació personalitzada de la classe mins

La classe mins, de minutes o actes en anglès, és una classe de documents \documentclass{mins} per fer actes de reunions que ha escrit Jim Hefferon per il·lustrar com es fa una nova classe de documents a l’article Minutes in Less Than Hours: Using LaTeX Resources (Actes en menys d’hores: usar recursos de LaTeX) al número 4 (octubre de 2005) de la revista electrònica The PracTeX Journal .

L’article, molt didàctic, explica ordenadament les passes que ha seguit l’autor per crear una nova classe de document basada en la classe article on apareix el títol Acta de la reunió de..., la data, les persones assistents, les absents i, si n’hi ha, els convidats. A continuació venen els diferents apartats: anuncis, assumptes tractats, temes pendents, etc. i acaba amb la convocatòria de la propera reunió. A més, li dóna format a la pàgina amb la definició de capçaleres i peus.

L’article explica el fil de pensament que l’ha guiat a l’hora d’ escriure la classe: es fixa els objectius, en aquest cas fer un document que reflecteixi una acta.

  • busca a CTAN si existeix aquest tipus de classe i com que no el troba decideix fer-lo ell mateix 
  • explica el codi que escriu per aconseguir-ho: les opcions de classe el codi de la classe que passa les opcions a article el format de pàgina, amb les mides que li permet definir el paquet geometry i les capçaleres i peus que defineix amb fancyhdr
  • les variables: organisme que es reuneix, persones assistents i el càrrec que hi tenen, la data, etc. 
  • els entorns que defineix: temes, propostes, etc. 
  • finalment posa un exemple i mostra el resultat que n’obté. 

Tot seguint les indicacions de l’article he modificat i traduït el codi de la classe mins de manera que sigui més entenedor per l’àmbit catalanoparlant i, així, ser utilitzat per persones que tot just comencen amb LaTeX.

També he introduït algun entorn nou més propi de les actes a què estem acostumats: Qüestions sobrevingudes o Precs i preguntes i he canviat el format de la pàgina.

En conclusió, tenim una classe de document nova, anomenada acta, que pot ser utilitzada simplement desant el fitxer adjunt acta.cls en un directori en el qual crearem un document nou que començarà amb aquest codi:
\documentclass[10pt,twoside]{acta}
% paquets del preàmbul: babel, imputenc, etc.
\begin{document}
\begin{acta}
% contingut de l'acta
\end{acta}
\end{document} 
Mireu el document font prova_acta.tex per més detalls sobre l’ús dels entorns i comproveu el resultat que s’obté al processar-lo a PDF.
Podeu descarregar-vos la classe acta fent clic aquí.

Publicat per primera vegada el dimarts 13 de desembre de 2005.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada