Pàgines

dimarts, 30 de juliol del 2013

Diagrames a LaTeX amb Dia

Una manera senzilla i fàcil de fer diagrames per a LaTeX és utilitzar un programa auxiliar que, en acabat, ens permeti exportar el resultat a un format compatible amb LaTeX.

Dia és un programa per crear diagrames, de codi lliure sota llicència GPL, basat en GTK+, i amb ports per a Linux, Unix i Uindous. Permet treballar en el format propi del programa, fitxers d’extensió *.dia i exportar a diferents formats d’imatge, com ara svg, png, jpg o per a LaTeX:
  • metapost: *.mp
  • macros de PSTricks: *.tex
  • macros de PGF: *.tex
Com hem vist en altres articles (vegeu Capçaleres i peus molt originals, per exemple) el potent paquet PGF ens permet unes potencialitats a LaTeX que altres paquets compliquen més, com per exemple obtenir directament PDFs directament del codi font tex per fer els gràfics.

El cas és que podem treballar fàcilment amb el programa Dia, fer els nostres diagrames i exportar-los a les macros de PGF en format LaTeX. En acabat podem incloure els diagrames resultants dins els nostres projectes i obtenir quelcom semblant al que podeu veure al PDF adjunt on es barreja text i diagrama.

Adjunts a aquest article trobareu el fitxer tex font a partir del qual s’ha obtingut el PDF resultant i també el fitxer tex que conté el diagrama exportat per Dia.

Esperem que Dia us pugui facilitar la feina de crear diagrames a LaTeX.

Publicat per primera vegada el dimarts 30 de desembre de 2008.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada