Pàgines

divendres, 26 de juliol del 2013

(Quasi)tot sobre taules a LaTeX

Un article que tracta un dels temes més complexes: les taules a LaTeX

Al número 1 del 2007 de la revista electrònica The PracTeX Journal apareixia publicat l’article Tables in LaTeX2e: Packages and Methods d’en Lapo Filippo Mori, un jove enginyer mecànic italià que estudia als EE.UU.

En aquest article l’autor tracta tots els temes relacionats amb les taules a LaTeX. Ja sabeu que les taules són un dels aspectes més espinosos amb LaTeX i no perquè els resultats no siguin bons. No, el problema ve de les definicions de les columnes, de la unió de cel·les, de l’acoloriment de files, de com trencar una taula que ocupa mes d’una pàgina, etc. No sempre és fàcil tot i que hi ha paquets molt potents que s’ocupen de fer-ho. 

L’article està dividit en seccions que estudien els següents aspectes:

  • Taules bàsiques: consells sobre com fer taules més llegibles, quins són els comandaments del LaTeX estàndards per fer taules i com fer que una cel·la ocupi més d’una fila. 
  • L’alineació del text dins les cel·les: explicació dels paquets més usuals: array, tabularx i tabulary. També es comenta com trencar manualment les línies i com alinear pel punt decimal. 
  • Taules grans i com manejar-les: reduint la mida de la lletra, girant-les o escalant-les. També es comenta l’ús del paquet supertabular que estén taules en més d’una pàgina. 
  • Taules i colors: com acolorir una columna, una fila o, simplement, una cel·la. 
  • Generació automàtica de taules o com hi ha programes externs que generen el codi de taules de LaTeX. 
  • Especialitats: estils de línia, notes dins d’una taula i, per acabar, cel·les dividides per línies inclinades.

L’autor no s’ha deixat res. A causa de l’interès que va despertar en mi aquest article vaig decidir traduir-lo al català i publicar-lo aquí a cataLaTeX. Aquest mes d’agost he enllestit la traducció i m’he posat en contacte amb l’autor per demanar-li permís per publicar-lo. Amablement me l’ha donat i vet aquí el resultat. Per tal de facilitar l’ús com a plantilla per a noves taules, adjunto a més de l’article en format PDF els fitxers tex font en un fitxer comprimit. Que el disfruteu força!

Publicat per primer cop el dissabte 1 de setembre de 2007.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada