Pàgines

dimarts, 6 d’agost del 2013

shareLaTeX

Un editor en línia col·laboratiu amb integració a repositoris del núvol

En l’article anterior on vàrem parlar de writeLaTeX ja vàrem veure les possibilitats que ofereix un editor de LaTeX en línia. No insistirem en els mateixos aspectes pel cas de shareLaTeX que estudiarem en aquest article, sinó que veurem possibilitats que ofereix ara mateix aquest servei i que, molt probablement, acabaran oferint altres alternatives.

Es tracta de serveis comercials que ofereixen una part del seus serveis gratuïtament per engrescar als particulars, però amb la mirada posada en les institucions, on realment és important el treball col·laboratiu de diferents autors sobre un mateix document.

En aquest sentit shareLaTeX ofereix un servei gratuït, per sempre, amb un nombre il·limitat de projectes i de compilacions (això sí, de prioritat baixa) per al propietari i per un col·laborador. Si es vol augmentar qualsevol paràmetre (nombre de col·laboradors, prioritat de la compilació o integració a GoogleDrive, Dropbox o accés per git) cal contractar alguns dels seus plans comercials.

La gestió de projectes, del seu accés i dels col·laboradors és molt senzill i es fa a través del menú Projects.




Un altra opció molt interessant és —dins de cada projecte— la configuració (settings) des d’on determinem els col·laboradors, el document arrel, l’accés: privat, públic amb només lectura o edició pública. També des d’aquí podem triar el compilador entre LaTeX (que dóna com a sortida un DVI), pdfLaTeX o XeLaTeX que com sabem permet incloure tipus de lletra TTF i diferents codificacions llatí, ciríl·lic, thai, etc).

L’edició es pot fer dividint la pantalla en 3 parts: configuració a l’esquerra, document tex font al centre i previsualització a l’esquerra o bé ocultant una o dues de les columnes de manera que puguem treballar en pantalla completa sobre el document font o veure la previsualització a pantalla completa.










És senzill veure els informes de la compilació a través del menú logs i gràficament perquè l’editor assenyala amb una X vermella la línia on hi ha algun problema. Un cop compilat el projecte es pot descarregar bé el PDF bé tot el projecte (incloent tots els fitxers d’estil, imatges o bibliografia) que hi haguéssim pogut pujar en un fitxer comprimit zip.

Podeu estudiar el funcionament d’aquest servei web visitant el projecte de prova que hem preparat anomenat Presentació.

Publicat per primer cop el diumenge 10 de febrer de 2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada